Cand Vorbim de gradinita..

doctorSunt copilaşi care nu au trecut prin experienţa bolilor copilăriei, însa alţii s-au contaminat chiar cu toate.

Daca puiului tau îi apar bubiţe, este foarte posibil sa aibă una din bolile eruptive ale copilariei, aşadar te invităm sa citesti mai jos principalele caracteristici ale acestei boli pentru a le putea identifica timpuriu daca va fi cazul.

Varicela sau vărsatul de vânt

Varicela afecteaza frecvent copiii cu vârsta pana în 10 ani, însa rar se manifestă sub un an. Desigur, poate sa apară si la varsta adultă, însă tot rar.

Simptomele varicelei: vărsatul de vânt se manifestă prin febră şi erupţie cutanată cu pete mici roşii care dupa cateva ore
capata relief, apoi se transformă în vezicule care conţin un lichid limpede. Apoi în câteva zile aceste vezicule se sparg şi apar cruste – coji – care se desprind în 1-2 săptamâni de la sine şi copilul nu trebuie să se scarpine să le elimine mai repede căci riscă să îi rămâna cicatrici.

Erupţia apare pe tot corpul, inclusiv la nivelul feţei şi urechilor, dar se poate extinde şi la pielea capului, pe palme, la nivelul organelor genital. Erupţia este foarte pruriginoasă (mâncarimi) şi copilul trebuie ajutat sa se abţină de la  scărpinat pentru a nu-şi produce leziuni.

Tratamentul constă în antipruriginoase şi în antitermice sub forma de sirop. Unghiile copilului trebuie tăiate şi acoperite pentru a preveni scărpinarea şi infectarea veziculelor. De asemenea veziculele  se tamponează cu esenţe de mentol. Pielea se curăta frecvent cu apa fiartă şi răcita sau cu alcool medicinal foarte diluat în această apă. Copilul se izolează la domiciliu şi îsi poate relua activităţile în comunitate la 3-4 zile după dispariţia ultimelor cruste.

Rujeola sau pojar

Rujeola sau pojarul poate sa apară la orice vârstă, însa mai rar la adulţi şi la copiii sub un an.

Primele simptome ale rujeolei sunt asemănatoare unei răceli, însă cu febră mare, 39-40 de grade care poate pune în pericol viata copilului!! Se însoţeşte de curgerea nasului, copilaşul lăcrimează, ochişorii îi sunt roşii, nu are poftă de mâncare, face frison, iar dupa 2-3 zile de la aceste simptome îi apar pe mucoasa bucală pete mici, albe – semnul Koplik.

Ulterior apare o erupţie cu pete roşii reliefate discret in spatele urechilor, apoi pe faţa, gât şi in final pe tot corpul, urmând să dispară de la sine după cateva zile in ordinea în care au apărut.

Cand vorbim de gradinita, noi, parintii, ne gandim la colectivitate si la toate, cele rele, binenteles care deriva din aceasta “aglomeratie” de copii. E firesc! Colectivitatea expune copiii la toata patologia specifica copilariei. Asa ca…vorbim despre viroze respiratorii,bronsite, pneumonii, enterocolite,enteroviroze, boli infectioase (varicela, scarlatina, mononucleoza infectioasa, rozeola infantum, etc), boala gura-mana-picior, scabie, pediculoza si…. cate si mai cate.De asemenea, vorbim despre imunitate, despre tratamente, despre vaccinari. Vorbim despre toate pentru ca pe toate le vom intalni. Da ! Chiar la gradinita noastra… si a oricaruia!Totusi, nu-i obligatoriu sa le incercam. Pentru asta existam noi medicii, sa le recunoastem repejor pentru a putea interveni si trata corespunzator.
Cum putem evita toate acestea? Vorbim despre imunitate, noroc… pentru ca, daca s-ar cunoaste o reteta abracadabra care sa ne fereasca copiii de febra, mucisori si tuse atunci ne-am inchide cartile cele groase si am pleca acasa, fericiti si bogati ca am descoperit formula magica. Pana atunci fiecare dintre noi trebuie sa gasim cea mai buna solutie pentru copilul nostru atunci cand acesta este amenintat.
Ce facem???

Febră, tuse, nasuri care curg: răcelile sunt marele bau-bau al părinților atunci când copilul lor intră în colectivitate. Ce trebuie facut? Copilul trebuie păstrat acasă în perioada cu febră a răcelii, adică 1-3 zile, urmând ca ulterior să fie readmis în colectivitate, chiar dacă mai are semne de răceală – uneori o tuse poate ține 7-10 zile, însă fără ca cel mic să mai fie contagios. În niciun caz nu-l retragem sau nu-l ținem acasă exagerat de mult.

Eruptii cutanate? Macule, papule, vezicule…Recunoastem simptomele, formele eruptiei ,copilul este afebril? Probabil ca este aceeasi alergie cutanata pe care a mai avut-o si alta data. E febril, starea generala s-a inrautatit, eruptia a aparut ieri, azi? Raspunsul este mai greu de acceptat: varicela, scarlatina. Adenopatie vizibila latero-cervicala, disfagie intensa, febra, stare generala alterata? Stiu! Mononucleoza infectioasa. Ce trebuie facut? Copilul trebuie consultat, diagnosticat si izolat la domiciliu cu tratament adecvat. Isi revede colegii de joaca mai tarziu. 1-2 saptamani! Depinde daca mai are sau nu bubite!

Avem greturi, varsaturi, scaune diareice, dureri de burtica? Poate si febra? Stam acasa 3 zile, mancam mancarica de regim, bem ceai de menta, un antispastic, antiemetic, corectam temperatura. Cu antitermic oral! Ne regasim cu prietenii de la gradi curand. Asta in cazul in care nu au mai picat cu betesug si altii din jur!

E prea devreme? De gradinita? Din punctul de vedere al celei mai potrivite vârste a imunității, ideal ar fi ca intrarea în colectivitate să se petreacă la vârsta de 3-4 ani, știut fiind faptul că sistemul imunitar se formează până pe la 4 ani și se desăvârșește funcțional până pe la 6-7 ani (motiv pentru care copiii de vârsta școlară nu mai răcesc așa de des ca preșcolarii). Asta-i colectivitatea! Sa ne bucuram de ea! De prietenii nostrii!